Alkohol aktiverar kroppens alarm- och stressystem som förstärker oroskänslor och ångest. Alkoholen kan dessutom skada kroppen på många olika sätt och skapar bland annat obalans i signalsubstanserna i hjärnan. Vi blir stresskänsliga och får sämre sömn av att dricka alkohol, och dessutom försämras vårt psykiska mående. Bland annat är risken för att drabbas av en depression hög.
Alkohol och psykisk ohälsa hänger ihop och påverkar varandra åt båda hållen. Det vill säga en kan drabbas av psykisk ohälsa av att dricka alkohol, och psykisk ohälsa kan leda till alkoholproblem. Ungefär hälften av alla som har begått självmord i Sverige har haft alkohol i kroppen.
Det kan kännas lockande att ta ett glas vin eller några öl när en känner sig ledsen eller nedstämd. Eftersom alkohol påverkar belöningssystemet och dopaminutsöndringen, kan en känna sig lugn och avslappnad. Men tyvärr så är denna lindring ytterst tillfällig. Ångest, ilska och nedstämdhet kan förvärras av alkohol och att trösta sig med alkohol är ingen långsiktig lösning på problem.
Alkohol ökar risken för att du ska drabbas av psykiska sjukdomar samt olika former av psykiska besvär och diagnoser. Alkohol kan många gånger påverka behandlingen av psykiska sjukdomar på ett negativt sätt. Här är några av de psykiska sjukdomar och besvär som påverkas negativt av alkohol:
När du dricker alkohol försämras sömnen. Du kanske somnar lättare, men du sover ytligt och vaknar lättare till – sömnens kvalitet försämras avsevärt. Detta påverkar kroppen och hjärnan negativt och du får sänkt motståndskraft mot infektioner. Dessutom får inte hjärnan arbeta ostört under nattvilan och du kommer ha svårt att tänka klart dagen därpå. Om du lider av snarkningar eller sömnapné så kommer detta att förvärras av alkohol. Sömn är oerhört viktigt för vår hälsa och det är kroppens sätt att återhämta sig. Det är därför extra viktigt att sova gott de perioder vi känner oss stressade eller oroliga.
Att dricka alkohol påverkar kroppens immunförsvar negativt. Vårt immunförsvar består till stor del av vita blodkroppar, vars uppgift är att bland annat bryta ner skadliga ämnen. När vi dricker alkohol, även i liten mängd, minskar de vita blodkropparna. Detta bidrar till att vi kan bli mer mottagliga för infektioner. Även tarmfloran, som är avgörande för vårt immunförsvar, påverkas negativt av alkohol.
Om du dricker alkohol ofta ökar risken för att få allvarliga sjukdomar såsom cancer. De cancerformer som har ett klart samband med alkohol är:
Alkohol ökar risken för hjärtproblem, såsom hjärtsvikt och förmaksflimmer. Risken att få högt blodtryck ökar om du dricker alkohol. Du kan även få problem med minnet, och alkohol är den vanligaste orsaken till demens.
Kom ihåg! Risken för sjukdomar och skador minskar om du drar ner på alkoholintaget eller slutar dricka helt.
Enligt IQ sitter de negativa effekterna kvar ett bra tag efter att nedbrytningen av alkohol har avslutats i kroppen. Upp till 60 timmar efter att en har druckit alkohol är både koordinationen, beslutsförmågan och reaktionstiden rejält nedsatta. Detta gör att det kan kännas svårt att träna efter att en har druckit och risken att skada sig ökar.
Om du dricker mycket och ofta:
Enligt Folkhälsomyndigheten är alkoholen den främsta risken för sjukdom och förtidig död. I den senaste beräkningen för hur mycket kostnaden för alkoholens skador kostade Sverige uppgick den till 101 miljarder kronor per år (år 2019).
När ungdomar dricker sig berusade ökar risken för att de utsätts för brott och olyckor, samt att de begår brott. Att langa, köpa ut eller ge bort vin, starköl och sprit till någon som är under 20 år är olagligt och kan ge fängelse i upp till 4 år. Att köpa sprit från en langare, t.ex. från en bilbaklucka, kan vara väldigt farligt, då spriten har ett tveksamt ursprung och i värsta fall kan vara träsprit, det vill säga innehålla metanol. Metanol är akut giftigt och kan orsaka dödsfall och blindhet redan vid små mängder. Så därför ska du aldrig köpa alkohol som du inte vet var den kommer ifrån!
Du har mycket att vinna på att vänta med att dricka alkohol. När du är vuxen har du bättre omdöme och kan ta välgrundade beslut om din hälsa och alkohol.
Källor:
Alkohol – CAN
Ungdomar som inte dricker – Tonårsparlören (iq.se)
Alkoholens skadeverkningar — Folkhälsomyndigheten (folkhalsomyndigheten.se)
Alkohol och träning – en möjlig kombo? – IQ.se
Alkohol och immunförsvaret – IQ.se
Alkohol och psykisk ohälsa – IQ.se
Alkohol och oro – IQ.se
Unga och alkohol | Polismyndigheten (polisen.se)
Så påverkas kroppen av alkohol – 1177 Vårdguiden