Hit kan du vända dig

Vård och myndigheter

BUP

Om du vill veta mer om Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och diagnoser.

Elevhälsan

Kom ihåg att du kan vända dig till elevhälsan på din skola. Läs mer om vad elevhälsan kan hjälpa dig med.

Första linjen-mottagningar

Vid Första linjen-mottagningar runt om i landet kan en erbjudas hjälp i ett tidigt skede vid lindrigare psykisk ohälsa om du är barn eller ungdom mellan 6 till och med 17 år. Du som är ung kan vända dig till första linjen-mottagningar om du har symtom som exempelvis ängslan och oro. Här kan du läsa mer om första linjen och genom att välja vilken region du tillhör kan du hitta mottagningar i närheten av där du bor.

MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor

För den mellan 15 och 25 år som vill dela tankar och erfarenheter om psykisk hälsa.

Socialtjänsten

Här får du veta mer om hur Socialtjänsten (Soc) fungerar. Det finns enkel information om hur Soc kan hjälpa dig och din familj, om du exempelvis mår dåligt hemma och inte får hjälp. Det kan t.ex. handla om att dina föräldrar dricker eller tar droger, att du är utsatt för våld hemma, att du inte får bli kär i den du vill eller att du gör saker som inte är bra för dig eller andra.

UMO – Ungdomsmottagningen på nätet

Om du är mellan 13-25 år och vill veta mer om exempelvis kroppen, sex, relationer och droger samt hjälp att hitta ungdomsmottagningar.

Vårdguiden 1177

På 1177 kan du läsa mer om hur du kan hjälpa dig själv om du mår dåligt. Det finns också information om när och var du kan få hjälp, om du behöver.

Hjälplinjer och ideella organisationer

Bris

Är du under 18 år kan du ringa, mejla eller chatta med Bris. Du kan prata med en kurator eller med andra unga i Forum. Bris har alltid öppet – även på natten.

Telefonnummer till Bris: 116 111. Du kan alltid vara anonym.

For A Better Day

Gör din röst hörd — Är du under 25 år och vill göra din röst hörd gällande psykisk ohälsa kan du göra det via For A Better Day (FABD), Tim Bergling Foundations insamling av ungas röster.

Mind

Du kan ringa till Minds självmordslinje för att prata med en volontär som lyssnar på dig och pratar med dig där du befinner dig i livet. De vill ge dig stöd, hopp och motivation till att vilja leva och/eller söka hjälp.

Telefonnummer till Minds självmordslinje: 90101
Vid akut självmordsrisk ska du alltid ringa 112.

Rädda barnen

Rädda barnen har samlat råd och tips till dig som är ung och om vart du kan vända dig om du behöver hjälp. Här finns också information om Rädda Barnens verksamheter som du kan nå via nätet eller telefon.

Här kan du ta del av information om exempelvis vad som är okej och inte när det gäller din kropp, dina känslor och hemligheter – både i verkligheten och på nätet. Du kan också få hjälp att hitta någon att prata med.

Riksförbundet Attention

Attention arbetar för att förbättra livssituationen för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som t.ex. ADHD och Autismspektrumtillstånd. Här kan du som lever med en NPF-diagnos eller har någon i din närhet med en diagnos få tips på strategier som kan underlätta vardagen.

Suicide zero

Samtal är ett av de viktigaste verktygen för att förhindra självmord. Misstänker du att någon i din närhet mår dåligt, eller om du själv mår dåligt, håll inte dina tankar för dig själv. Våga fråga och våga berätta! Det finns hjälp att få. Vid akut självmordsrisk ska du alltid ringa 112.

Tilia

”Är det psykisk ohälsa eller ”bara” livet som gör ont?” Du behöver inte veta svaret, Tilia finns för dig som är ung/ung vuxen och behöver någon som lyssnar.

Tjejzonen

Tjejzonen arbetar för tjejers rätt att bli lyssnade på och att den psykiska hälsan ska öka bland alla som definierar sig som tjejer mellan 10-25 år. Du kan prata med en Storasyster, chatta eller komma i kontakt med Ätstörningszonen.

Trygga Barnen

Har du någon i din familj, kanske en förälder, som har problem med missbruk eller psykisk ohälsa. Då kan Trygga Barnen ge dig stöd. De som jobbar med Trygga Barnens stödverksamhet har alla egna erfarenheter av att vara anhörig till någon med missbruk eller psykisk ohälsa. De erbjuder stödchatt, gruppträffar, enskilda samtal och även aktiviteter på vissa platser i landet.

Beroende

Alkohollinjen

Om du har tankar och funderingar kring dina egna eller andras alkoholvanor kan du kontakta Alkohollinjen. Du får stöd för att ändra ditt drickande, eller får råd om hur du ska göra om någon du känner har problem med alkohol.

Beroendecentrum för unga vuxna (upp till 25 år)

Beroendecentrum har tre mottagningar i Stockholmsområdet och vänder sig till dig mellan 16 – 25 år som mår psykiskt dåligt och som har problem med alkohol eller andra droger eller som riskerar att utveckla ett beroende.

Telefon: 08 123 400 00

Droghjälpen

Du som har funderingar kring dina drogvanor kan kontakta Droghjälpen. Det är en stödlinje som ger stöd via nätet och telefon, och drivs av Beroendecentrum i Stockholm. Du som närstående kan också ta kontakt.

IQ

IQ arbetar för ett smartare förhållningssätt till alkohol, med målet att fler ska göra medvetna val och våga ta upp oro för sin egen och andras alkoholvanor. IQ sprider forskning och kunskap om alkohol och utmanar samhällets alkoholnorm.

IQ

Maria Ungdom

Maria Ungdoms lokala Mini-Maria mottagningar tar emot unga som har problem med alkohol eller andra droger. På Maria Ungdoms telefon kan du få information och rådgivning dygnet runt, året om.

För tidsbokning är telefonen öppen på vardagar klockan 08.00–16.00.

Telefonnummer: 08-123 474 10

Vid akut oro eller påverkan är du alltid välkommen till Maria Ungdoms akutmottagning, ingen tidsbokning behövs. Vid akut livsfara ring alltid 112!

Adress Maria Ungdom akutmottagning i Stockholm: Finsens väg 1, S:t Görans sjukhus 112 81 Stockholm

Sluta-Röka-Linjen

Sluta Röka-Linjen finns för dig som behöver stöd att sluta med tobak. De som svarar är utbildade rådgivare. Du kan ringa eller chatta. Även närstående som undrar hur de kan stötta någon kan ta kontakt.

Stödlinjen

Stödlinjen ger råd och stöd om du upplever att du har problem med spel om pengar, eller om du är orolig för någon i din närhets spel om pengar. Du kan chatta, ringa eller mejla.

Tonårsparlören

Tonårsparlören är IQ´s guide till dig som är tonårsförälder. Här hittar du fakta och tips om alkohol och annat som föräldrar ofta funderar på.

Vårdguiden 1177

Här kan du söka efter beroendemottagningar i ditt län. Ange ditt län i sökfältet Var vill du söka? och ange Beroendevård, barn och ungdom i fältet för Vilken typ av vård söker du?

HBTQ

HBTQ Ung

Region Stockholms mottagning för HBTQ-personer. Mottagningen vänder sig till dig som är 13-19 år.

Telefonnummer: 08-123 62 581

RFSL

RFSL har stödverksamhet över hela landet. Hitta din mottagning här.