Ge hjärnan en soluppgång – våga bryt gamla mönster!

Våra hjärnor mår bra av omväxling och älskar att testa nytt. Variera dig och våga bryt invanda mönster – din hjärna kommer att tacka dig.

Hjärnan är ett organ som är byggt för att förändras. Den förändras av upplevelser och erfarenheter. Genom att den ständigt utvecklas och förändras blir den unik för varje individ. Det är just dina upplevelser och erfarenheter som bidrar till hur din hjärna formar sig och fungerar. På senare år har forskare upptäckt att hjärnan är långt mycket mer formbar än vad man tidigare trott. Hur snabbt hjärnan kan anpassa sig till en ny situation är viktigt och går att träna upp. För att få en vältränad och formbar hjärna måste du träna den.

Motorvägarna i hjärnan

Repetition är bra för hjärnan, men det är lätt hänt att fastna i gamla rutiner och repetera för mycket. Vi tänker mellan 60 000–90 000 tankar om dagen och max 10 % av dem är nya. Resten är samma som igår. Hur blir det så? Jo, hjärnans kopplingar bildar nätverk och ju oftare en koppling används desto bättre och snabbare går det – det blir en motorväg i hjärnan. Och det enklaste du kan göra är att köra vidare på den vägen. Det är därför du gör och tänker samma sak om och om igen.

Berika dig själv med nya vanor

Du går upp på morgonen ur samma sida av sängen, borstar tänderna med samma hand och sedan rullar det på. Det krävs stor kraft för att göra detta på ett nytt sätt. Bara att ta en annan väg till skolan är påfrestande. Vi lever i gamla vanor utan att tänka på det. Men om hjärnan ska ta ett riktigt skutt, om vi ska få den att utvecklas, gäller det att bryta mönster. Tvinga hjärnan att ta nya grepp!

“Ibland måste man göra saker fast man är rädd, annars är man bara en liten lort.”

Den trygga bekvämlighetszonen

Vi har alla en zon som vi kan kalla bekvämlighetszon. Den behöver du då och då utmana för att växa som människa. Risken om man inte utmanar sin bekvämlighetszon är att den krymper. I stället för att våga anta utmaningar som hade fått din hjärna att ”växa” blir du rädd och vill bevara din zon. Det gör i längden att till och med det som kändes tryggt i början kan kännas otäckt. Astrid Lindgrens bok Bröderna Lejonhjärta har en fantastisk beskrivning om detta. Jonathan säger till sin lillebror Skorpan: – Ibland måste man göra saker fast man är rädd, annars är man bara en liten lort.

Hur gör man?

Börja med att förstå vad du mår bra av. Sök gärna upp platser i naturen som fyller dig med ny energi. Det kan vara vid havet, i skogen, på balkongen. Besök dem flera gånger i veckan – detta leder till att du blir mer lösningsfokuserad, kreativ och glad. Det gör att du vågar tro på din egen förmåga och att du vågar säga ja till utmaningar. Besök en helt ny plats om året där du aldrig tidigare varit. Sök upp det aktivt – för hjärnans skull! Se över ditt liv och se om det finns rutiner du kan rucka på. Säg inte nej på rutin. Åk den nya otäcka berg- och dalbanan, även om det tar emot. Testa att cykla downhill eller tälta med kompisarna. Prata med den nya klasskamraten eller besök en ny fritidsgård. Gör något du inte brukar göra och tryck dig själv utanför din trygga zon. Plötsligt blir du väldigt närvarande.

Tips!

Tillåt dina tankar att förändras både på skolan och på fritiden. Kombinationen av att inte lära sig saker och vara uttråkad är skadligt för hjärnan. Enkla tips på vägen kan vara att uppskatta dig själv, göra dig medveten om vad du faktiskt har gjort, ge dig själv beröm och sist men inte minst – tävla inte mot andra, tävla mot dig själv. Gläd dig åt när du lyckas, försök känna att du duger och bry dig inte om vad andra tycker eller gör. De som är framgångsrikast i dag är de som tävlar mot sig själva.


Tillbaka till uppdragen