Ta egna beslut och gör dina egna misstag! Låt DIN hjärna göra valen – ingen annan känner dig bättre. Det ger en skön frihetskänsla och blir en mäktig hörnsten bland våra viktigaste förmågor.
Förlita dig inte på andra, träna din egen hjärna och inte grannens! Ta egna beslut och var inte rädd för misstag. Många av oss känner osäkerhet när vi ska ta ett beslut och göra ett val. Situationer vi alla ställs inför dagligen. Idag ställs vi inför betydligt fler val än för 10 år sedan och avgörande beslut trycks allt längre ner i åldrarna. Det gäller att ta kontroll över processen!
En bra hjälp när du skall fatta beslut är att ha lite koll på hur hjärnans belöningssystem och andra funktioner fungerar. Att ha koll på detta kan hjälpa dig när du ska analysera och bearbeta information som sedan skall leda till ett beslut. Hjärnkollen gör också att du blir medveten om varför du reagerar som du gör i olika situationer och varför vissa beslut verkar omöjliga att ta för en del, medan andra bara bestämmer sig. Saker som påverkar ditt beslutsfattande är till exempel sömn, kost, hormonbalans, stress och hur väl du känner till dina innersta mål och önskningar.
Ge dig själv förutsättningar för att kunna fatta ett bra och genomtänkt beslut. Har du sovit dåligt så fungerar inte din smarta hjärna lika bra som när du är utsövd. Hjärnan blir mer impulsiv och risktagande och den sätter sig själv framför andra. Den har också svårare för att tänka positivt. En hjärna som kan tänka positivt är mer lösningsfokuserad och den ser möjligheter. En utvilad hjärna har lättare för de positiva tankarna. Man kanske ska tänka på att inte fatta de alltför stora besluten efter nätter av sömnlöshet, vilket verkar hänga ihop lite. För visst är det väl så att om det är något man måste bestämma så vill inte riktigt nattsömnen infinna sig? De tankar som snurrar i huvudet då är inte heller så värst kreativa.
“Gör felstegen till en viktig del av livet – vi lär oss massor av misstag.”
För att du skall vara väl förberedd inför stora beslut och val är det viktigt att du äter en bra kost, gärna med grönsaker i olika färger som skyddar din hjärna. Sov minst 7-8 timmar per natt. Umgås med dina vänner, dagdröm och var fysiskt aktiv. Ta hand om dig på allra bästa sätt för att motverka obalans i hormonbalansen och i signalsubstanserna. Det handlar om hjärnhälsa – du känner igen allt detta från de övriga avsnitten i denna resa.
Känns ändå beslutet som skall fattas oöverstigligt? Blir det inte riktigt bra hur du än väljer? Ibland behöver man bara en paus. Låt hjärnan vila lite, gör något annat och vips så framträder rätt beslut som av sig själv. Man kan till och med bli förvånad över hur självklart det känns. Det har fått mogna och bearbetas och på så sätt växt fram.
I dagens samhälle får vi mängder med information. Bekymret som vi ställs inför är ofta inte att ta emot all information, för det är våra hjärnor ganska bra på. Nej, svårigheten är att bearbeta och analysera all information. Skall du därefter fatta ett beslut gäller det ju att du har tolkat informationen rätt.
För att kunna ”välja rätt” så behöver du veta vem du är. Du behöver alltså lära känna dig själv på djupet. Val som du gör dagligen, ibland utan att ens reflektera, påverkar din hälsa och välmående mer än vad du tror. Risken om du inte känner dig själv väl är att du fattar fel beslut om och om igen. Din hjärna är programmerad att alltid söka efter kortsiktiga belöningar. Ska vi välja långsiktiga belöningar behöver vi använda mer av vår pannlobskraft. I pannloben sitter ju de funktioner som gör att vi kan planera och värdera. Vi behöver ju både kortsiktiga och långsiktiga belöningar, för utan de kortsiktiga blir ju livet lite tråkigare. Det gäller att njuta av vägen mot det långsiktiga målet.
För att dra det till sin spets så kan man beskriva inre och yttre motivation på det viset. Där inre motivation kan stå för passion, utveckling, ansvar och det man själv vill – på riktigt. Inre motivation kräver mod, att stanna upp och fråga hur man vill leva sitt liv och vad ens drivkraft är. Den yttre motivationen kan stå för konkreta belöningar såsom pengar, betyg och kändisskap och är ofta grundat i vad andra tycker. Givetvis så kombineras ju ofta detta på ett balanserat sätt. Men om inte den inre motivationen är med alls så riskerar man att tröttna och man kan uppleva känslor av meningslöshet.
Rädslan för det okända är en drivkraft som alltid har fört människan mot trygghet. Men ibland kan rädslan ta överhanden och vi hade istället mått bra av att ta en risk. Framförallt – lita på dig själv! För sannolikheten att du fattar det bästa beslutet när det handlar om dig själv är väldigt stor. Det är inte alltid en bra idé att fråga andra till råds. Risken är ju att de säger hur de skulle göra men inte sätter dina önskemål och värderingar främst. Det är ingen annan som är bättre på att fatta dina beslut och göra dina val än du själv. Om du har fattat beslutet själv är det också större sannolikhet att du blir nöjd med ditt val eftersom det då inte finns någon annan att skylla på om det blir fel. Det ökar också chansen att det skall bli som du tänkt dig bara på grund av att du jobbar åt det hållet som du valt.
Tanken kan skrämma vem som helst. Där gäller det att avdramatisera och göra sin hjärnkoll. Hur viktigt är beslutet? Påverkar det dig kortsiktigt eller långsiktigt? Gör felstegen till en viktig del av livet – vi lär oss massor av misstag. Och ibland kommer det positiva effekter av misstag, som vi först ser i efterhand. Många av de fantastiska uppfinningar vi har idag har faktiskt kommit från misstag och misslyckande. En lyckad företagare misslyckas fler gånger än vad en misslyckad företagare ens har försökt.