Vi människor använder i princip två språk för kommunikation. Dels det verbala språket – när vi talar med varandra, dels ett kroppsspråk – när vi med mimik och andra kroppsuttryck överför budskap till varandra. Tankar överför vi med det verbala språket. Känslor kan beskrivas med bägge språken men kroppsspråket är det genuina (”äkta”) språket för känslor; det emotionella språket.
Känslor kan vara krångliga att sätta ord på när vi talar med varandra, men de utlöser kroppsreaktioner, vilka formar ett kroppsspråk. Det informerar människor runt omkring oss om vårt känsloläge. Det är en mycket viktig funktion i samspelet mellan människor för att vårt samhälle ska fungera.
”Det är lättare att ljuga med det verbala språket, betydligt svårare att ljuga med kroppsspråket.”
Människan är en gruppvarelse och därför är det viktigt att kunna kommunicera med varandra. Det är lättare att ljuga med det verbala språket, betydligt svårare att ljuga med kroppsspråket. Små signaler från kroppen kan visa vad en människa menar, även om hen inte säger det rent ut. T.ex. så påverkas vår puls, blodtryck och svettningar av vad vi tänker och känner innerst inne.
70 % av kommunikationen mellan människor anses ske med det emotionella språket, d.v.s. kroppsspråket, det är det genuina språket för känslor och består av gester och kroppshållning. Här skickar hjärnan signaler till kroppen. Rädsla exempelvis ökar blodgenomströmningen i musklerna som gör att vi bättre kan försvara oss vid fara men en kan också bli stel av skräck. Lycka och kärlek visas bland annat med att musklerna i kroppen blir mer avslappnade. Här kan vi bli medvetna om hur vi kommunicerar och vad vi utstrålar – det spelar roll.
Det kan vara bra att lära sig lite tips på hur du ska använda din kropp när du ska tala. Speciellt om du ska tala inför folk och känner dig nervös. Tänk på att du aldrig behöver överdriva ditt kroppsspråk – det handlar om att bli medveten om din kropp och hur den kan hjälpa dig.
Andas: Att ta några djupa andetag med magen får dig att slappna av. Om du ska tala inför folk, avsätt några minuter innan för att göra några andningsövningar. Andas in med magen, håll andan några sekunder, andas långsamt ut. Gör detta några gånger. Försök tömma lungorna på luft ordentligt och låt luften strömma in naturligt utan ansträngning.
Ögonen: Tänk på vart du riktar blicken. Om du flackar för mycket med blicken kan det få dig att verka nervös. Försök titta personen eller personerna du pratar med i ögonen. Det ger ett ärligt och intresserat intryck. Om det är svårt kan du fokusera på näsroten, dvs mitt mellan ögonen. Känns det obehagligt att titta folk i ögonen när du pratar inför grupp? Testa att tittar precis ovanför deras ögon, på deras panna eller hår.
”Glöm inte att le – det gör att du ser avslappnad ut och att du trivs med dig själv. Dessutom signalerar du till hjärnan att det du gör är roligt, vilket får dig att må bra.”
Händerna: Det kan vara svårt att veta vad en ska göra av händerna när en blir nervös. Om en darrar på händerna kan en vilja fiffla med t.ex. en penna eller ha händerna i fickorna, men det kan göra att en ser ännu mer nervös ut. Ett tips är att låta händerna vila på låren medan du pratar inför folk, eller hålla dem lätt slutna som en knytnäve framför dig (se bild). Vill du hålla i en penna eller ett block, gör det men försök att hålla dem stilla. Försöka att variera dig och använd armar och händer på ett naturligt sätt när du talar inför folk. Undvik att korsa dem framför bröstet – det kan göra att du ser negativt inställd ut.
Kroppshållningen: Om en är nervös så sjunker gärna kroppen ihop, som om en försöker gömma sig. Försök att ha en rak och avslappnad hållning. Dra axlarna lätt tillbaka. Det ger ett öppet intryck och gör att du ser stark och stabil ut. Du behöver inte överdriva, utan försök ha en avslappnad rak hållning.
”Det är naturligt för alla människor att stå i centrum ibland. Försök tänka att de som lyssnar när du talar vill dig väl och är intresserade av vad du har att säga.”
Här är några bilder på hur du kan hålla dina händer när du talar inför grupp. Tänk på att det är bra att variera dina positioner – var inte rädd för att använda dina händer och armar när du talar. Det gör att du ser avslappnad ut.
Du kan samla dina händer framför kroppen, antingen slutna eller i olika positioner. Tänk på att försöka varva denna position med öppna händer så att du inte ser alltför sluten ut.
Låt armarna hänga avslappnat på sidan av kroppen, eller lägg händerna på framsidan av låren. Det kan även se avslappnat ut om du har händerna i sidan eller låter en hand vila mot låret medan den andra handen gestikulerar.
Våga röra armar och händer och öppna upp. Du kan välja om du vill ha händerna öppna framför kroppen eller stänga dem som en avslappnad knytnäve. Det är en bra position som gör att du ser avslappnad, engagerad och ärlig ut.
Linda Bellvik
Pedagog och grundare av Hjärnberikad
Ulrika Ahlqvist
Pedagog och grundare av Hjärnberikad
Alexandra Björnsson
Barnens försäkringsexpert Trygg-Hansa
Personalvetare och rehabiliteringsspecialist
Terese Isaksson
Projektledare Trygg-Hansa
Folkhälsovetare