Smartare hjärna med fysisk aktivitet

Det bildas nya hjärnceller vid fysisk aktivitet. Det är helt sant! De vetenskapliga bevisen för att rörelse är bra för din hjärna och ditt välmående, är starka och svåra att argumentera mot. Träning är en helt enkelt en rak motorväg mot bättre hjärnhälsa.

De flesta träningsexperter talar varmt om vad som händer från nacken och neråt när man tränar – att man får muskler, ett bättre immunförsvar och ett starkt och friskt hjärta. Men ingen säger vad som händer i hjärnan. Att du får nya hjärnceller! Vill du ha dem – ut och spring! När du rör på dig får du inte bara många nya hjärnceller, du blir även bättre på att koncentrera dig och ditt minne blir betydligt bättre. Du får även bättre självuppfattning, bättre självförtroende och en ökad stresstolerans. Listan kan göras lång. Men många vet inte om det här och har därför svårt att hitta drivkraft till att börja röra på sig.

En källa till motivation

Kunskapen om att du får nya hjärnceller av en joggingrunda gör att du blir mer motiverad till att träna. Det blir svårare att bara slänga sig i soffan efter en tung dag i skolan. Då kommer rösten som frågar; Jaha, du har fått alla hjärnceller du behöver idag? Nej, kanske en till då. Att vi får nya hjärnceller kan bli draghjälpen som krävs för att komma igång med regelbunden träning året om. Även om du känner att cellerna inte behövs just idag, så ska många av oss som lever nu fortsätta leva i närmare 100 år, om vi har tur. Vi vill inte bli dementa och få svårt med minnet när vi blir gamla. Träningen som ger nya hjärnceller bromsar och förebygger trötta, ledsna och glömska hjärnor.

Idrotten i skolan påverkar alla dina betyg

Träningens fördelar är noggrant kartlagda. Det finns mängder av undersökningar som visar att vi får bättre skolresultat med flera gymnastiktimmar. Att vi i Sverige drar ner på fysisk träning i skolan samtidigt som vi minskar de estetiska ämnena, såsom bild och musik, är ett rejält dubbelfel. Det är helt tvärtom mot hur hjärnan bäst vill lära sig.

Dansa dig till nya hjärnceller

Din hjärna är oerhört formbar. Du måste bara ge hjärnan rätt förutsättningar att bilda nya hjärnceller och då är fysisk aktivitet med konditionsträning, till exempel dans och löpning, extra bra. All form av träning är viktig, men det är just konditionsträningen som gör så att det bildas nya hjärnceller. Syret gör att nya kopplingar byggs och att hjärncellerna växer i antal, vilket resulterar i en positiv påverkan på hjärnans förmåga att hantera, lagra och bearbeta information och förmågan att plocka fram kunskaper – det vill säga din kognitiva förmåga. Du får även en positiv påverkan på hjärnans förmåga att planera och din uppmärksamhet förbättras.

“Hjärnceller! Vill du ha dem – ut och spring!”

Låt musklerna äta upp stressen

Du kan även träna bort stress! Men hur funkar det? Jo, när du blir stressad av något så utsöndrar kroppen ett stresshormon – kortisol. Kortisolet ska hela vägen upp till hjärnan för att du ska uppleva stressen, men om du tränar regelbundet kommer musklerna att äta upp kortisolet på vägen och du märker inte av stressen.

Träning dämpar smärta och ger lyckokänslor

När du konditionstränar ökar din minneskapacitet, din uppmärksamhet förbättras och du orkar koncentrera dig under längre stunder. Detta gäller både för barn och vuxna. Regelbunden fysisk träning påverkar både hjärnans funktion och vårt välbefinnande, bland annat när signalsubstanser frisätts i hjärnan. Vid träning aktiveras tunna nervtrådar som går från muskeln till det centrala nervsystemet. Endorfiner, som är kroppens egna ”lyckopiller”, frisätts i hjärnan vilket förklarar varför fysisk träning ger upphov till höjd smärttröskel, sänkt blodtryck och lyckokänslor.

Musik förstärker upplevelsen

För cirka tio år sedan började forskare intressera sig för sambandet mellan musik och endorfiner. I ett experiment fick en grupp män lyssna på olika poplåtar under sitt träningspass medan den andra gruppen fick träna utan någon musik. Det visade sig att de som lyssnade på musik orkade träna mer och kände sig även mindre trötta efteråt. Forskningen visar att en kombination av fysisk aktivitet, socialt umgänge, stimulerande miljö och musik stimulerar intelligensen. Dessa olika delar fungerar bäst i ett samspel tillsammans, men ger också positiva resultat var för sig.

Att inte röra på sig är en hälsofara

Fysisk inaktivitet, det vill säga att inte röra på sig, räknas idag av WHO (World Health Organization) som den fjärde viktigaste riskfaktorn bakom långvarig sjukdom i världen. Då vi sitter allt mer stilla får inte våra organ den regelbundna rörelse som de behöver för att fungera normalt. Våra organ och system i kroppen såsom muskler, hjärta, kärl och hjärnan är byggda för att ständigt vara fysiskt aktiva. Idag når vi inte upp till den nivån av fysisk aktivitet som är nödvändig för att kroppen skall fungera normalt. När vi sitter stilla ökar stresspåslaget i kroppen och muskelstyrkan minskar, vilket är en hälsofara. De senaste 25 åren har ungdomar i Sverige blivit svagare i musklerna och de uppvisar också en lägre fysisk prestationsförmåga.

Tips!

Är det svårt att komma igång med träningen så börja i liten omfattning, exempelvis 3 minuter varje dag. Men tänk på att du ska ta i rejält dessa tre minuter. Du kan till exempel springa upp och ner för en trappa, cykla på en träningscykel eller göra upphopp. Ta i ordentligt så du blir riktigt andfådd. Så småningom kan du utöka och få till några längre pass varje vecka. Socialstyrelsen rekommenderar alla att träna minst tre gånger i veckan, och att passen ska vara minst 30 minuter varje gång.


Tillbaka till uppdragen