När du blir kompis med din hjärna gör du den trygg inför nya utmaningar. Och du, det går väldigt snabbt att träna upp de positiva effekterna i din hjärna!
Efter bara tre veckors träning i positivt tänkande har forskare mätt upp stora skillnader i hjärnan där den vänstra delen av frontalloben, eller pannloben som den också kallas, har blivit mer aktiv. I frontalloben sitter förmågan att planera, strukturera och fatta beslut. Det är en del av hjärnan som egentligen är ganska långsam men som fungerar snabbare med rätt träning.
Alla intryck som du får under en dag går in i hjärnan via thalamus. Thalamus sänder sedan ut signaler och snabbast att reagera är amygdala. Amygdala är blixtsnabb på att tyda signaler och känna efter om situationen är farlig. Om amygdala bedömer att det är en hotande situation så använder hjärnan bara amygdala, andra delar av hjärna slås inte ens på. Detta är ett sätt för hjärnan att rädda ditt liv, du ska inte kunna tänka på något annat än på att fly eller fäkta.
Men amygdala blir alldeles för lätt överstimulerad. Speciellt i vårt moderna samhälle där mängder av signaler kommer in utan att få utlopp. Blir amygdala överstimulerad tar den över skeppet fullständigt och kapar varenda funktion i kroppen. Efter en stund kan man få en ny känsla som säger ”men är det här verkligen så farligt?” – då har den smarta delen av hjärnan, pannloben, slagits på. Men för vissa händer aldrig det. Till exempel vid panikångest kopplas den smarta delen av hjärnan aldrig in. Då pumpar amygdala ut stress i hela kroppen, något som visar sig i hjärtklappning, yrsel och en förvrängd känsla av verkligheten.
Allting där du avsätter tid för att träna hjärnan i positivt tänkande är bra. Yoga, mindfulness och meditation. Först kanske bara tre minuter per dag, sedan mer. Det ger långsiktigt minskad stress, större självinsikt, vässad koncentrationsförmåga, skönare sömn, ökat fokus och bättre uppmärksamhet. Det som händer är att den vänstra delen av pannloben blir mer aktiv och orkar hålla tillbaka amygdala, den säger ”lugna ner dig!” Vi tränar hjärnan till detta och den kopplar om synapserna efter vår instruktion. Alla behöver bra strategier för att tänka positivt!
Det handlar också om repetition, ett ämne som du kommer få lära dig mer om på platsen Återhämtning, där regelbunden övning ger bäst resultat. Träningen handlar om att vara närvarande i stunden. Det ger en trygghet att gilla dig själv och samtidigt ta bättre och klokare beslut. Att må bättre i vardagen helt enkelt! Det är en positiv spiral där ju mer positiva tankar du tänker desto lättare blir det att fortsätta tänka positivt.
“När du skrattar höjs dessutom blodets halter av tillväxthormon medan nivåerna av stresshormon, kortisol och noradrenalin, sjunker.”
När du skrattar blir musklerna härligt avspända och du känner dig tillfreds. Varför? Jo, eftersom skratt leder till att det släpps ut endorfiner i hjärnan, ett belöningshormon som du mår bra av! Ett ökat blodflöde ökar frisättningen av välgörande ämnen som får oss att känna välbehag och upprymdhet. Inombords slappnar musklerna av när du skrattar hjärtligt eller känner lyckokänslor. Samtidigt passar kroppen på att läka kropp och sinne, eftersom de hormoner som produceras när du skrattar hjälper till att öka kroppens förmåga att läka. När du skrattar höjs dessutom blodets halter av tillväxthormon medan nivåerna av stresshormon, kortisol och noradrenalin, sjunker.
Du kan till och med lura hjärnan att tro att den har roligt. För så fort du drar mungiporna uppåt så går det signaler till hjärnan som säger att: detta är roligt, detta gillar jag! Kroppen vet inte skillnaden om du tvingat igång skrattet eller om du skrattat på riktigt. Kroppsligen får du samma effekt. Samma ämnen frisätts oavsett orsaken till skrattet. Börja skratta, gärna tillsammans med andra. Det går mycket lättare och du får stora positiva hälsoeffekter. Det finns ett kinesiskt ordspråk som säger att man ska ta ett barn till sin läromästare för det är där som äkta visdom finns. När det gäller skrattet kan vi lära oss att barn skrattar minst 300 – 400 gånger per dag. Vi vuxna skrattar på sin höjd 15 gånger. Dags att införa skrattet som en viktig del av vardagen. Skrattet signalerar samhörighet, tillit och glädje till en grupp. Tänk på att ha ett tillåtande klimat när det gäller humor och skratt.
Tänk på tre saker som får dig att le. Försök minnas listan (valfritt på vilket sätt du gör det) och tänk på listan minst en gång om dagen.
Avsätt 10 min varje morgon och varje kväll till att enbart tänka positivt. Undvik negativa tankar och försök fokusera på allt som är bra och känn tacksamhet.