Vad påverkar vår prestation?

Ambition och prestationsångest

När vi ska utföra en uppgift, kanske som vi upplever utmanande och som får oss nervösa, finns det två krafter inom oss som kämpar mot varandra. Den ena kraften handlar om vår Ambition – som önskar att vi ska lyckas så bra som möjligt. Den andra kraften handlar om vår Prestationsångest – som hela tiden påminner oss om risken att misslyckas. Hur dessa krafter förhåller sig till varandra och styrkeförhållandena mellan dessa bestämmer hur väl vi kan nyttja våra resurser – som talanger, kunskaper och färdigheter.  

Ambition är en positiv kraft som motiverar oss, ger oss viljan att försöka och som driver oss att nå framgångar. Prestationsångest är en negativ kraft som innebär en rädsla för att göra fel, för vad andra ska tycka och säga om vi gör bort oss, för att misslyckas och som begränsar oss att våga satsa på det vi vill och tror på.  

Styrkeförhållandena mellan dessa båda krafter ligger delvis i vår personlighet som har formats genom vår uppfostran och vår omgivning. Men det beror också på den situation vi befinner oss i här och nu och vilken situation eller uppgift vi ska ta oss an. 

Vilken kraft är starkast inom dig?

Möjligheten att nå din fulla potential, bli den du vill vara och göra det du vill göra, är ofta beroende av om det är ambition eller prestationsångest som är den kraft som är starkast inom dig. Här nedan förklaras hur dessa krafter påverkar dina möjligheter att få ut det mesta möjliga av dina resurser så att du kan nå din fulla potential.

Hög Ambition – Hög Prestationsångest
Det här är en person som gasar och bromsar samtidigt. Den här personen presterar som allra bäst när det inte gäller så mycket. När det inte är så stort allvar har den höga ambitionen större chans att vinna över den höga prestationsångesten. Men när det gäller något personen upplever som viktigt, vinner tyvärr ofta den höga prestationsångesten och den rädsla personen har för att misslyckas. Det är många ungdomar i dag som upplever just detta kopplat till prestation och resultat i skolan – de vill prestera på topp samtidigt som stressen över att misslyckas tar över och blockerar dem. 

Låg Ambition – Hög Prestationsångest
Det här är en person som använder all sin energi till att inte göra fel. Tyvärr är det många människor som hamnar just här. Ofta är det personer med dålig självkänsla och som har låg tillit till sin egen förmåga. Vi får också ofta höra att om du inte klarar x, så händer x – vilket bara spär på vår prestationsångest ytterligare. Skuld används som ett medel för att vi ska nå resultat och skuld för dessa personer medför negativa upplevelser och konsekvenser.  

Låg Ambition – Låg Prestationsångest
Det här är en person som inte har någon motivation överhuvudtaget vare sig från Ambition eller Prestationsångest. Det finns ingen vilja att prestera men heller ingen rädsla för att misslyckas. Avsaknaden av vilja medför att det egentligen inte händer någonting alls och personen får inte mycket uträttat. 

Hög Ambition – Låg Prestationsångest
Det här är en person som vågar vara bäst när det gäller något. För att våga utmana oss och prestera bra behöver vi jobba med att minska vår prestationsångest och rädslan för att misslyckas, och stimulera ambitionen och vår motivation att vara på topp. 

Fundera över vem av dessa fyra personligheter du liknar mest. Kan det skilja sig beroende på olika situationer? Vilka då? 

Trygghet är viktigt

För många är det viktigt att känna trygghet inför nya situationer och uppgifter, speciellt om de upplevs utmanande. Trygghet kan betyda olika för olika personer och vi behöver olika typer av stöd och omtanke för att lyckas med det vi tar oss an. För vissa kan det vara en trygg, stöttande person i ens närhet och för andra kan det handla om att en går in i sig själv i sitt eget ”trygga rum” t.ex. genom att meditera innan en uppgift.  

Det en dock behöver vara medveten om är att varje gång en satsar på en ny utmaning för att utvecklas utsätter en sig för en viss otrygghet. Risken med att enbart söka trygghet är att en stannar av och slutar utvecklas. Många av oss behöver både trygghet och utmaningar och vi behöver inse att trygghet inte är ett statiskt tillstånd, utan att det är möjligt att också hitta trygghet när vi söker utmaningar.

Tips! Att tänka på:

  • Acceptera dig själv, oavsett resultat. 
  • Acceptera att det är naturligt att känna sig nervös. 
  • Acceptera att det inte alltid går som en har tänkt sig – det är en del av livet och inget konstigt. 
  • Du behöver inte dölja att du är nervös. Prata gärna om det i stället och avdramatisera om det går. 
  • Försök att inte bry dig om förväntningar och yttre krav.  
  • För att slappna av. Gör något som är kul, lyssna till musik, gör en andningsövning. 
  • Bidra själv till att få andra att slappna av och bli mindre nervösa genom att vara en stöttande kompis. Det kan även få dig själv att slappna av.  
  • Tänk på att det finns olika vägar för att lyckas och det kommer alltid fler chanser. Om du t.ex. får underkänt på ett prov är det inte avgörande för din framtid. 

 

 

Källa:
Nya bäst när det gäller – Willi Railo
 

Text av:
Alexandra Björnsson
Barnens försäkringsexpert Trygg-Hansa
Personalvetare och rehabiliteringsspecialist