I din hjärna finns en funktion som kallas för spegelneuron. Den hjälper dig att förstå andra människors känslor, avsikter och handlingar. Det är mycket tack vare denna funktion som vi kan fortsätta existera, umgås och utvecklas.
Spegelneuroner ger dig en fantastisk möjlighet att sätta dig in i en annan människas liv. Vad hon tänker, känner och önskar. Det är grunden till medkänsla och empati. Enligt forskare kan vi träna oss i att bli lyckligare genom sociala kontakter. Gör snälla saker, lär dig förlåta, uttryck tacksamhet – det odlar din lycka.
Hjärnan blir också smartare när du delar gamla minnen med vänner och familj. Det är en väldigt nyttig process. Då aktiveras kopplingar som inte kopplats på länge – när de klickar mår du bra. Lukten av nybakt bröd får dig kanske att minnas farmors kök. När du cyklar förbi din gamla skola kommer saker fram i minnet som du helt hade glömt bort. Det är hälsosamt och håller hjärnan i trim. Så bjud hem kompisar, snacka gamla minnen och spela musiken ni lyssnade på för några år sen.
När vi samarbetar bra slår vårt belöningssystem igång och vi känner oss nöjda och lyckliga. Att dela många minnen med vänner är även riktigt bra hjärngympa. Kanske satt du som liten och lyssnade på dina föräldrar när de på släktmiddagarna lät ungefär så här ”Ja, men du vet väl han… som var gift med den…. som bodde nära mataffären. Vad hette hans svärmor?” När du låter hjärnan leta efter den här informationen, utan att omedelbart googla upp den, så används hjärnan på ett utmärkt sätt. Hjärnan får tillgång till sedan länge bortglömd information. Vid rätt stimulans kommer minnet faktiskt fram igen. Det forskas på om detta kan trycka undan svåra minnessjukdomar, såsom t.ex. Alzheimer, och de som jobbar med äldre människor arbetar aktivt med just dofter som tar de äldre tillbaka till barndomen.
I Sverige har vi under de senaste decennierna lagt stor vikt i skolan på olika former av grupparbeten och samarbeten. I den senaste rapporten från Tillväxtverket höjs de svenska grupparbetena i skolan till skyarna. De menar att just detta arbetssätt, som är lite utmärkande för svensk skola och som kan uppfattas lite flummigt, är en framgångsfaktor för flera svenska uppfinningar och nytänkande på senare år. Man menar att våra elever blir tidigt tränade i att diskutera, kompromissa och hitta gemensamma lösningar på problem. Det verkar som att flera hjärnor som samarbetar är bättre än en ensam hjärna.
Vi vet att det är omöjligt att utveckla din hjärnhälsa utan kontakt med andra människor. Att måna om sina nära och kära, att träffa nya vänner genom livet är alltså rena dunderkuren för en välfungerande hjärna. Att vara med dina vänner får din hjärna att blomma, där växer du och blir en bättre människa. Relationer ger dig en vidunderlig kraft.
Ja precis som mycket här i livet så utvecklas ju relationer över tid. De förändras allteftersom vi växer och utvecklas. Ibland utvecklas vänner åt olika håll och man kan glida ifrån varandra. Det är helt naturligt. De relationer som vi ger tid och underhåller brukar vara längre och utvecklas djupare. Att visa nyfikenhet på vad som händer i vännernas liv och på deras drömmar och mål visar att man bryr sig om hur vännerna har det.