Hjärnhälsa – lägg begreppet på minnet! Du kommer nämligen att få höra och lära dig mycket om det de närmaste åren. Det satsas stora summor på hjärnforskning världen över. Forskare, läkare och politiker tycker det är väldigt viktigt att få veta hur våra hjärnor fungerar och hur vi kan behandla hjärnsjukdomar och skapa en god hjärnhälsa.
Tidigare trodde man att människan föddes med ett visst antal hjärnceller som sedan dör allt eftersom utan någon möjlighet att skapa nya hjärnceller. Men idag vet man att det inte stämmer. Människan producerar nya hjärnceller hela livet. Forskningen visar också att vi genom hela livet får nya kopplingar mellan hjärncellerna, så kallade synapser, vilket är riktigt bra nyheter.
Hjärnans runt 86 miljarder nervceller är fantastiska var för sig, men det är när de kopplas ihop som det verkligen blir intressant. Kopplingarna sker blixtsnabbt varje dag. En enda hjärncell har mellan 5 000–10 000 synapser vilket ger en enorm lagringsförmåga. Och din hjärna bildar nya kopplingar hela tiden. Du har alltså inte samma hjärna vid läggdags som när du vaknade på morgonen.
“En enda hjärncell har mellan 5 000–10 000 synapser vilket ger en enorm lagringsförmåga.”
![]()
Tänk dig två hjärnceller. De möts i ett glapp. Detta glapp kallas för synaps och där skapas en kemisk reaktion som kallas för signalsubstans. Dessa signalsubstanser påverkar hela ditt liv. Och du kan påverka dem om du bara vet hur.
Dopamin styr vår vardag och fungerar som ett belöningssystem. Det ger oss vilja, motivation och drivkraft. Dopamin får du enklast genom fysisk aktivitet. Det bästa sättet att starta en skoldag är genom att röra på dig. Så fort du börjar röra på dig sätter hjärnan igång och sänder ut dopamin så du känner dig taggad. Att ge eller få beröm är också ett säkert sätt för att få ett dopamintillskott. Du kan faktiskt ställa dig framför spegeln och säga snälla saker till dig själv och hjärnan köper det – den är nämligen lättlurad.
Serotonin är också viktigt. För låga halter leder ofta till depression. Många svenskar har problem med låga serotoninhalter på grund av underskott av dagsljus. Under vinterhalvåret är det därför vanligt med serotoninbrist. Att vistas i ljusa miljöer är bra, ett annat knep är att äta banan! I banan finns proteindelen tryptofan som är huvudingrediensen i serotonin. Så när du äter en banan blir du genast mer vänligt inställd. Även andra matvanor som aprikoser, mandlar, tomat och mjölk har samma effekt. Att bjuda dina föräldrar på en banan innan ni ska diskutera månadspengen är därför ingen dum idé.
Oxytocin ger lugn och motverkar stress. Har någon varit med om en kris eller är väldigt stressad är det ett oxytocinpåslag som krävs. Hur? Man kramar sig till det! All form av snäll beröring, kramar och vänliga ord ger oxytocin. Det har till och med forskats på hur många kramar du behöver varje dag och rätt siffra är åtta! Så håll räkningen under dagen. Även en klapp på axeln eller en snäll ryggdunk fungerar om du vill hålla en mer privat sfär. En snäll ryggdunk och oxytocinhalten i hjärnan åker upp.