Vilka funktioner och vilken kemi styr din hjärna?

Forskarna brukar prata om den ”smarta hjärnan” – det vill säga frontalloben (eller pannloben som den också kallas). Den sitter i pannan och styr dina så kallade exekutiva funktioner. Dessa funktioner styr din förmåga att planera och fatta beslut. De styr också över din inlevelseförmåga och ditt arbetsminne.

Denna del av hjärnan, alltså pannloben, påverkas kraftigt av stress. Den typ av stress du upplever exempelvis när du ska hålla ett föredrag inför klassen eller innan en match kallas, oavsett om det känns så eller inte, för positiv stress. Den förbättrar dina exekutiva funktioner. Du blir handlingskraftig och skärpt, även om du kanske känner att det är pirrigt och nervöst. Men är stressen kopplad till rädsla och kontrollförlust försämras funktionerna. Som till exempel när du kliver ut i gatan utan att se att en bil kommer farande mot dig. Snabbt kastar du dig tillbaka utan att tänka. Pannloben, den smarta hjärnan, har inte ens hunnit reagera, den är bortkopplad. I stället har amygdala reagerat. Amygdala är en hjärnstruktur som tolkar in omgivningen och snabbt analyserar om det finns något hot, den är aktiv när du bearbetar känslor och den triggar beteenden vi inte styr över. Om någonting upplevs hotande agerar amygdala blixtsnabbt och får dig att fly eller försvara dig, precis som när du snabbt hoppar undan för bilen utan att hinna analysera situationen först.

Från larm till kontroll

Dessa beteenden är nedärvda och är till för att rädda liv. I vårt informationsintensiva och ständig uppkopplade samhälle kan funktionerna bli satta ur spel och amygdala bli överaktivt. Idag är hotet ofta inte ens närvarande, men amygdala signalerar ändå att du måste slåss eller fly. Hoten idag tar sig ofta form av stress inför prov, deadlines, problem med ekonomi eller ensamhet. Larm om hot går på hela tiden, oftast helt i onödan.

Ta makten över ditt liv

Utan ordentlig återhämtning kan detta leda till allvarlig ohälsa. Receptet på hjärnhälsa är att lära sig att hantera situationer du ställs inför som exempelvis stress. Om du är medveten om hur du kan påverka din situation, till exempel genom hjärnträning, får du kontroll och självinsikt. Hjärnträning, som vi ser det, är ett sätt att ta makten över sitt liv. Mer om hjärnhälsa, livsstil och om vilken fantastisk kemi som styr oss får du lära dig på denna resa. Välkommen in i hjärnåldern!


Tillbaka till uppdragen