Så påverkar en god hjärnhälsa dig och det samhälle du lever i

För att hålla dig hjärnfrisk genom hela livet behöver du en ökad medvetenhet och kunskap om hur din hjärna fungerar. Men i vår tid med ett ökat flöde av information, ett mer rörligt samhälle och en stressigare vardag kan det vara svårt för både samhället och för dig att ta till sig av forskning och anpassa sitt liv. Men med kunskap, enkla knep och lite övning så kan du hjälpa din hjärna att hålla sig frisk och stark. Och framförallt hjälpa dig själv att må bra.

Två rätt svåra ord som hela tiden dyker upp i samband med forskning kring hjärnhälsa är berikad miljö och multimodal sinnesstimulans. Dessa två nyckelord verkar vara grunden till en god hjärnhälsa tillsammans med en hälsosam livsstil. Men vad betyder de?

“Om du väljer att stimulera din hjärna med till exempel afrikansk dans, så berikar och stimulerar du både hjärnans förmåga att forma sig och nybildandet av hjärnceller.”

Berikad miljö

En berikad miljö är en rolig och stimulerande miljö som innehåller olika typer av sociala, fysiska och kulturella aktiviteter. Aktiviteter såsom musik, dans, konst och utövandet av olika intressen utgör viktiga delar av den berikade miljön för oss människor. Arbetsplatser, skolor och sjukhus är mindre bra på att berika miljöerna. De är ofta ganska stela och tråkiga, eller hur? Det räcker inte med att belysningen är god, att det finns bra luft och att bord går att höja och sänka. I takt med att stressrelaterade sjukdomar och ohälsa ökar kommer man att behöva arbeta mer med den berikade miljön både på arbetsplatser och i skolan.

Men även du som person kan påverka. Om du väljer att stimulera din hjärna med till exempel afrikansk dans, så berikar och stimulerar du både hjärnans förmåga att forma sig och nybildandet av hjärnceller. Du ökar din långsiktiga och goda hjärnhälsa genom att engagera dig och utveckla dina passioner och intressen. Det ger resultat i längden.

Sinnesstimulans

Forskningen har visat att olika former av stimulering av våra olika sinnen startar igång hjärnans förmåga att forma sig. Detta kallas multimodal sinnesstimulans. Dofter, smaker, rörelse, syn och hörsel, allt behöver stimuleras för att ge dig de bästa förutsättningarna för att du ska kunna lära dig, utvecklas och prestera på topp. Om hjärnan får flera av sinnena stimulerade så ökas koncentrations- och arbetsminnet, vilket är viktigt för att kunna tänka nytt och gammalt. Den behöver stimulans för att utvecklas och må bra. Hur ofta tänker vi på detta under en skoldag?

Tips!

När du pluggar till ett prov, ta hjälp av till exempel ljud, syn och rörelse. Gör så här:

  1. Läs kapitel 1, till exempel i sovrummet. Läs texten högt för dig själv.
  2. Läs kapitel 2 på ett annat ställe, till exempel i badkaret. Läs gärna texten högt.
  3. Byt plats och läs kapitel 3, till exempel under köksbordet. En ovanlig plats minns man bättre. Och så fortsätter du så. Variera dig mellan olika platser och rum varje gång du kommer till ett nytt kapitel. Då blir det nämligen lättare för hjärnan att komma ihåg vad kapitlet handlar om.

Varför blir detta lättare för hjärnan?

Det är betydligt lättare att komma ihåg vad kapitlet handlade om när du kan koppla ihop dem med både din högläsning och att du har bytt miljö. ”Just det, kapitel 3 läste jag under köksbordet”! Desto knasigare plats desto lättare att komma ihåg.

Prajming – undermedveten påverkan

Dina erfarenheter och känslor påverkar dig mer än du tror och vet om. Så här går det till: Tänk på ordet maskros. Inte helt osannolikt har din hjärna nu öppnat upp för ord som påminner om maskros: gult, blomma, ogräs, kaniner, sommaräng, rensa, gräsmatta, maskrosbarn, farmor etc. Bara ett enda ord eller intryck startar en väldig kedjereaktion av tankar och ord du förknippar med maskros. Helt utan att du styr det.

Ett av de andra orden i denna kedja, till exempel farmor, skapar sedan vågor av nya ord och så rullar det på. Likadant är det med signaler och symboler runt omkring dig. Hur du prajmar din hjärna kommer att spegla av sig i dina handlingar. Här är ett exempel: Ett leende kommer att föda känslan av glädje och lycka. Det kommer att göra att du upplever uppgiften du har framför dig roligare. Du kommer att lyckas bättre för att uppgiften känns roligare och då kanske du ler igen. Det omvända gäller också naturligtvis – om du är på dåligt humör så kommer du uppleva din omgivning som tråkig och oinspirerande.

Försök därför att ha en positiv inställning, även om det är svårt, när du har en tråkig uppgift framför dig. Känns det omöjligt? Fokusera på resultatet av uppgiften. Visst är det skönt när rummet är städat, uppsatsen klar eller när kunskapen är på plats inför provet.


Tillbaka till uppdragen