Tankar och känslor styr våra steg genom livet. Vi behöver kunna uttrycka dem och samtidigt förstå andra människors tankar och känslor för att bättre kunna leva tillsammans. Vi behöver lära oss vad känslor är och utforska hjärnans förmåga att hantera känslor. Om vi inte lär oss vad en känsla är, hur de uppstår och hur vi beskriver dem blir vardagen mycket svårare. Och kan vi inte hantera våra känslor blir det svårare att samarbeta med andra människor.
Vår hjärnas känslomässiga förmåga är helt utvecklad i 25–30-årsåldern. Först då är pannloben fullt utvecklad. Under livet får du mer kunskap om dina och andras känslor och det blir lättare att förstå omgivningen.
Två basala känslor styr oss: lust (roligt!) och olust (tråkigt!). När vi upplever någonting uppstår inte bara tankar utan även känslor i hjärnan. När du ser, hör eller känner något går stimuleringen till den basala hjärnan (reptilhjärnan). Härifrån kopplas den samtidigt vidare till den intellektuella och den emotionella, d.v.s. känslomässiga hjärnan (pannloben). Detta betyder att samtidigt som ditt intellekt talar om vad det var som hände, värderar dina känslor det som hände till lust eller olust.
Vi föds med vissa basala grundkänslor. De har vi med oss från start. Barnet kan redan från första stund skrika vid olust från hunger eller le vid lust från mättnad. Många saker som händer varje dag väcker känslominnen. Stora händelser, som till exempel vår första skoldag, minns vi tydligt och det minnet kan ge en speciell känsla resten av livet.
Det gäller att lära känna sina känslor och förstå varför vi reagerar som vi gör. Då blir det lättare att skapa ett bra liv, och att förstå andra människor. Känslorna lagras i minnesområden i pannlobens främre del och hjärnan kan minnas både tankar och känslor. När vi upplever någonting kommer vi ihåg händelsen och om händelsen var fylld av lust eller olust. Nästa gång vi upplever samma sak styrs vi av känslan som finns i minnet. Vi dras till det roliga och vill bort från det tråkiga. Var den lustbetonad gör vi om händelsen, var den olustbetonad undviker vi den. Vi får erfarenhet.
Om du varit på en plats där du upplevde något obehagligt minns du detta obehag nästa gång du kommer dit och är försiktig. Ibland har det räddat oss från faror. Men om du minns att det var tråkigt att plugga till ett prov kan du inte undvika att plugga nästa gång du har prov. Inte heller kan vi strunta i att städa bara för att hjärnan minns att det är tråkigt eller enbart göra sådant som är roligt. Därför är det viktigt att förstå hur känslor fungerar så vi kan göra rationella val och skapa en tillvaro som är hållbar.
Om vi lär oss att förstå våra känslor ökar möjligheterna att leva ett bra liv genom att använda vår emotionella förmåga på rätt sätt. Vi måste lära oss med vilka ord vi ska beskriva och hantera lust och olust, annars kan det bli svårt att umgås med andra människor.
Bakgrundskänslor beskriver hur du känner dig. Lätt uttryckt handlar det om att känna sig ”uppåt” eller ”neråt”. Oftast är du någonstans där emellan. Utöver bakgrundskänslorna kan känslor delas in i primära (i första hand) och sekundära (i andra hand). Primära känslor är medfödda och styrs av den basala hjärnan (reptilhjärnan). De finns i hjärnan från den dagen du föds och behandlar primära behov som hunger och törst, så att du överlever. Sekundära känslor tar du till dig när du växer upp. De får du lära dig av föräldrar, kamrater och av skolan. Känslor kan ändras och förfinas när du blir äldre.
Hjärnan fungerar så att om du känner deppiga (negativa) känslor börjar du tänka deppiga tankar. Vid glada (positiva) känslor tänker du glada tankar. Det kan skapa ”spår” i hjärnan som våra tankar och känslor lätt hamnar i igen. Därför är det viktigt att försöka tänka positiva tankar varje dag. Och det är inte alltid lätt! Men det går att träna och genom att tvinga hjärnan att tänka positivt kommer tankarna till slut hänga med och det blir en positiv spiral.
Vissa grundkänslor kan vi utantill. Grundkänslor har via studier visat sig vara universella. I stort sett alla personer i världen skrattar när de är glada, eller öppnar ögonen när de blir överraskade. Grundkänslorna verkar vara medfödda med ett biologiskt, inte kulturellt, ursprung. Med vårt verbala språk (när vi talar med varandra) kan känslor beskrivas men också döljas, överdrivas eller undertryckas. De grundläggande mänskliga känslorna kan definieras som:
• Rädsla – Ilska
• Glädje – Sorg
• Överraskning – Avsky
Tycker du att det är svårt att prata om känslor eller uttrycka hur du känner? Läs artikeln Känslornas alfabet för tips på hur du kan variera och utökat ditt ordförråd.
Text av:
Ulrika Ahlqvist, Hjärnberikad
Linda Bellvik, Hjärnberikad
Alexandra Björnsson, rehabiliteringsspecialist och barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Terese Isaksson, folkhälsovetare och projektledare, Trygg-Hansa