Empati

Empati innebär att en kan uppleva och förstå andra människors känslor. Att en kan avläsa sinnesstämningar och känslor i kroppsspråk och uttryck – och att själv kunna känna och visa upp dem. Empatiska är vi när vi kan känna med någon annan. Ett empatiskt beteende kännetecknas av öppenhet, ärlighet, förståelse, tolerans och tillit. Empati ska inte blandas ihop med sin ”kusin” medkänsla som i stället beskrivs som att en känner för någon utan att dela dennes känsla. Empati uppstår främst i umgäng­et med andra människor och inte via en dator eller en mobil.

”Empatiska är vi när vi kan känna med någon annan.”

Vi är alla olika

Vi människor är olika och reagerar olika på saker och ting. Det är viktigt att komma ihåg att vi alla bär på saker som händer i livet och som skiljer sig från varandra. Det är därför inte alltid lätt att förstå varför någon känner eller tycker som den gör. Men med empati kan vi förstå dessa skillnader. I stället för att döma eller göra antaganden försöker vi i stället förstå och acceptera andra som de är, med fel och brister precis som vi själva har.

Ja, att känna empati är verkligen inte alltid lätt. Det är ibland svårt att förstå någon annans upplevelse och känslor men en kommer långt med att visa att en har en vilja att lyssna. Detta innebär inte att du alltid behöver hålla med om andras uppfattningar, men att du är villig att försöka förstå.

Konsten att läsa av andra

Kroppsspråk är ofta det mest direkta sättet som människor kommunicerar med när det gäller vad de tycker eller känner. Och empati innefattar förmågan att via en människas kroppsspråk kunna avläsa hens känslor. Även ens egen förmåga att med kroppsspråket ut­trycka vad en känner är em­patisk förmåga. En empatiskt skicklig person kan genom att studera kroppsspråket också avläsa känslospelet mellan två helt oberoende personer.

”Empati är något vi lär oss genom att se hur andra människor är mot varandra.”

Du är en spegel

Empati är något vi lär oss genom att se hur andra människor är mot varandra. Här antar man att det finns spegelneuroner i hjärnan som speglar andras känslor in till våra kroppar så att vi kan bli empatiska. Empati är en förutsättning för imitation, medkänsla och flera sociala beteenden. De gör att vi kan ”ställa oss i någon annans skor” och förstå dennes perspektiv.

Ett ökat digitalt umgänge försämrar den empatiska förmågan

Mobiltelefonernas ständiga närvaro gör att vi bara pratar ytligt med varandra. Vi avläser inte kroppsspråk eller ansiktsuttryck på samma sätt som när vi ses fysiskt. Allt fler digitala möten har lett till att vår empatiska förmåga har mins­kat under de senaste decennierna. Här behöver vi lägga ner mobilen ibland och tänka på att vi människor har ett behov av att även umgås fysiskt. Förutom att du övar upp din empatiska förmåga får du även ett påslag av vår viktiga signalsubstans oxytocin när du umgås fysiskt med andra människor. Det är nyttigt för dig och får dig att bli lugn, harmonisk och glad.

Text av:
Ulrika Ahlquist, Hjärnberikad
Linda Bellvik, Hjärnberikad
Alexandra Björnsson, rehabiliteringsspecialist och barnens försäkringsexpert, Trygg-Hansa
Terese Isaksson, folkhälsovetare och projektledare, Trygg-Hansa

Tillbaka till uppdragen